rozbiór mięsa 

Dulce Maria | Zbuntowani

Temat: Jakie drewno?
Na pierwszy ogień proponuję szynkę wieprzową. Jesli nie masz doswiadczenia w rozbiorze mięsa, to poproś w najlepiej w prywatnym sklepiku z mięsem o wykrojenie tzw.kulki wieprzowej - to jest najwartościowsza część świńskiej szynki. Zrób solankę z peklosoli, w stosunku 80dkg/10 l.wody. Zrób tyle żeby w małym naczyniu szynka (szynki) się zakryły (zwyczajowo ok 40% do wagi mięsa). Potrzymaj na balkonie w temp. do 10 stopni i nie na mrozie (optymalna temp. peklowania to 6 stopni.) przez dwa tygodnie, potem wyjmij, opłucz...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1111



Temat: Witencja grabencja
Nie powiedział bym, że chirurg. To wygląda raczej jak rozbiór mięsa w rzeźni
Źródło: smartklub1.nazwa.pl/viewtopic.php?t=585


Temat: Zdjęcia żużlowe...
Aha czyli chodzilo o sponsora w tym transparencie ?? szczerze nie wpadlbym na to Polski Koncern Mięsny DUDA to największa w Polsce firma zajmująca się ubojem i rozbiorem mięsa czerwonego. Spółka kontroluje i jest zarazem najważniejszą częścią grupy kapitałowej, którą aktualnie tworzy ponad 30 firm z branży rolno-spożywczej z terenu całej Polski, Ukrainy oraz Niemiec. stad ta swinia... my dachowkami raczej nie porzucamy...
Źródło: jaskolki.fora.pl/a/a,23.html


Temat: Następne etapy edukacji
Temat robienia kiełbas jest tak prosty że na podstawie jednej kiełbasy można robić inne .To takie proste wymieszać dobrze wszystkie składniki i sama wychodzi kiełbasa. Proste ale zawsze powtarzam te składniki robimy przy rozbiorze mięsa i jeżeli zachowamy odpowiednie proporcje to nigdy nie powstydzimy się swojej kiełbasy.Klasyfikacja mięs i PRAWIDłOWE ICH ROZDROBNIENIE to podstawa i tego nauczymy się na kursie. Pozdrawiam
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3075


Temat: [licytacja - zakończona] - klimat Bretanii
Na zdjęciu zestawu, po prawej stronie jest puszka pasztetu. Produkowany jest przez firmę z bardzo długimi tradycjami. Można pooglądać tu: http://www.henaff.fr/fr/d...1-100-bretonne# Jeżeli dobrze zrozumiałem, to pasztet ten jest produkowany z mięsa całej tuszy (a nie z okrawków). Tajemnicą firmy jest ubój i rozbiór mięsa.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3157


Temat: wyruszamy do Was :))
Mój chłopak pracuje w swoim zawodzie,czyli przy rozbiorze mięsa w jakiejś rzeźni.Nie wiem dokładnie gdzie,ale przez jakąś agencje i ogólnie dobrze zarabia,ale nie ma umowy stałej,wieć wiesz jak to jest.Mieszkać będziemy na ulicy ford street,ale nie wiem jaka to dzielnica.Sama jestem ciekawa. A wiem że już napewno wyjade,niechce siedzieć w Polsce i pracować za marne grosze.Wystarczyło mi dziś to ,że zobaczyłam swój odcinek z wypłatą.I nie wiedziałam czy mam się śmiać czy...
Źródło: mojbristol.fora.pl/a/a,174.html


Temat: Zakończona ¤ [licytacja]dobry nóż masarski
wiecie potwierdzę jego profesjonalizm, ten nóż (o ile się o niego dba) będzie Wam służył dłuuuugo. Wykonany z jednej z najlepszych stali na świecie a producent uważany jest za innowatora w dziedzinie noży i systemów ich ostrzenia. Bardzo dobry do rozbioru mięsa mniej do klasowania (ale dotyczy profesjonalistów) super w domu (moja żona używa takiego). Jeżeli będziesz o niego dbał i po szkle nie ryzał będzie służył
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5283


Temat: jeszcze jedna prośba o pracę
Witam końcem kwietnia początkiem maja planuję wyjazd do Szkocji (mam zakwaterowanie za free na miesiąc ale w Tobermory) podejmę się prawie każdej pracy (wyjątkiem rozbiór mięsa i rzeźnia) gdyby ktoś chciał polecić jakąkolwiek pracę to z góry dziękuję. Coś o sobie - 28 letni człowiek (mężczyzna) z podstawową / średnią znajomością angielskiego (muszę jeszcze poćwiczyć rozmowy z szkotami maja ciężki akcent) Obecna praca pracownik Inspekcji Sanitarnej tak więc znam trochę prawo żywnościowe UE (polskie sie w Szkocji nie przyda) znajomość HACCP dodatkowo certyfikaty na Auditora...
Źródło: forum.glasgow24.pl/viewtopic.php?t=1509


Temat: Wyróżnienie
...jest prowadzona przez Othmara Vohringera, mistrza masarskiego, wywodzącego się ze szwajcarskiej rodziny prowadzącej tradycyjny rodzinny interes w tej branży. Othmar teraz mieszka w Kanadzie i zajmuje się popularyzacją wiedzy na temat produkcji i konsumpcji mięsa oraz jego przetworów, które obok wody i chleba od wieków stanowiły podstawowy składnik naszej diety. Na stronie można znaleźć informacje na temat zwierząt hodowlanych, zasad rozbioru mięsa, działów przetwórstwa, składników odżywczych różnych gatunków mięsa oraz przepisy. Othmar prowadzi również pokazy/warsztaty oraz seminaria dla hodowców zwierząt oraz dla myśliwych popularyzujące praktyczne umiejętności w tej dziedzinie. Zapytałem Kolegę Seminole o to, w jaki sposób znaczek Othmara "Master Butchers Choice Web Award of Excellence" (Uznanie Mistrzów Masarskich dla...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=310


Temat: mięsa drobne co to jest?
co to są mięsa drobne? niby znalazłam taką definicję : "mięso drobne" oznacza małe kawałki mięsa uznane za nadające się do spożycia przez ludzi, które powstają wyłącznie w wyniku wykrawania i które otrzymuje się przy odkostnianiu tusz i/lub rozbiorze mięsa;, ale ni bardzo wiem o co chodzi co gorsza muszę na ten temat napisac "referat "na 40 str. z szczególnym naciskiem na klasyfikację i selekcję stąd wielka prośba wytłumaczcie to laikowi bym wiedziała z czym to się je
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3059


Temat: Zlot 2007 - Informacje
BonAir`rze. Podział funkcji tj. osób pracujących na Zlocie wyglądał zupełnie inaczej niz to występuje w planach podanych we wstępie przez Maxella, a który to podział powielasz w swoim poście. W swoim podziale nie wymieniłeś b. wielu osób które ciężko pracowały na Nasze wspólne potrzeby, np. rozbiór mięsa i wyrób kaszanki i kiełbasy, nie wspominając parzenia i przygotowania. Również np. wędzarnię dogladałem ja sam, a w nadziewaniu rybek uczestniczyło wiele osób. Np. Dadys, który również pomagał do samego końca w "załadunku i rozładunku" wędzarni nie wspominając obsługi parnika. Nie czuje się na siłach aby podawać czyli prostować pozostałe zajęcia. Ktoś wcześniej dobrze napisał, że albo...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=956


Temat: zakład rozbioru drobiu
tak jak w temacie,dosłownie 5-7 metrów od granicy mojej dzialki a od pasieki ok.10 metrów stoi były budynek GS w którym raptem w ciągu soboty i niedzieli powstał zakład rozbioru mięsa drobiowego,sami rozumiecie smród itd.czy moge cokolwiek zrobic w tej sytuacji,jestem przed faktem dokonanym nie byłem poinformowany w żaden sposób o zmiarze powstania czegokolwiek,prosze o rade wskazówki
Źródło: miesiecznik-pszczelarstwo.pl/phpbb/viewtopic.php?t=1980


Temat: Nomenklatura sklepowa, a niektóre przepisy na stronie
No właśnie. Nie napisałem o tym, że tak jak w kazdym przypadku produkcji kiełbas, mieso kl. III na klej mielimy 2 lub 3 razu na siatce o najmniejszych oczkach. Byłem pewien, że już to masz zakodowane. Dodam jeszcze, o czym pisze zawsze Dziadek, że po zmieleniu możesz przebrac jeszcze resztki, które pozostały w maszynce, choć jesli wszystko było ostre i dokładnie ustawione, a Ty dobrze wykonałeś zadanie rozbioru mięsa odrzucając chrząstki i małe kostki, nie powinno tego zostać dużo. To wszystko, co się nie nadaje z uwagi na twardość, zje pies lub kot.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1055


Temat: DUDA [DUD]
...za kwotę 1,5 mln USD. Ferma będzie zapleczem pod zakład, który kupiliśmy w lutym" - powiedział PAP prezes Dudy. "Myślę, że już w najbliższych tygodniach uruchomimy w zakładzie produkcję ubojową" - dodał. W lutym tego roku PKM Duda kupił od dwóch podmiotów 95 proc. udziałów w ukraińskiej spółce Borys z siedzibą w Nowowołyńsku, za łączną kwotę odpowiadającą 205 tys. euro. Spółka Borys zajmuje się ubojem i rozbiorem mięsa. Transakcja została sfinansowana ze środków własnych spółki. Początkowo na Ukrainie Duda zamierza prowadzić ubój i produkcję mięsa, ale docelowo chce produkować także przetwory. Prezes poinformował, że zamierza rozbudować ukraińską fermę. "Fermę trzeba doinwestować i rozbudować. Obecnie produkuje ona około 25 tys. tuczników rocznie. Chcemy podwoić jej moce w ciągu roku" -...
Źródło: makler24.pl/forum/viewtopic.php?t=161


Temat: Praca dla RZEŹNIKÓW UBOJOWYCH I ROZBIERACZY-WYKRAWACZY.
...wołowego w Holandii poszukują RZEŹNICY UBOJOWI, ROZBIERACZE-WYKRAWACZE Miejsce pracy: HOLANDIA Nr ref: 234/2009 OFERUJEMY: Atrakcyjne wynagrodzenie Zorganizowane zakwaterowanie, Zorganizowany transport do miejsca pracy Ubezpieczenie społeczne Pomoc we wszelkich czynnościach administracyjnych Opiekę polskich koordynatorów OCZEKUJEMY: Min. rocznego doświadczenia Umiejętności uboju lub rozbioru mięsa wieprzowego lub wołowego Umiejętności pracy w zespole Precyzyjności Zainteresowane osoby prosimy o przesłanie CV na adres e-mailowy: holandia@allcassdirect.com Tel: 058 3000 793 Fax: 058 3000 792 <usunięto adres strony> Prosimy o dopisanie następującej klauzuli: "Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesu rekrutacyjnego...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3689


Temat: Witam!
...ale sami wiecie jak to jest tam traktuje się ludzi jak roboty które mają zrealizować plany produkcujne a to nie jest zbytnio interesujące zamiast podejście przemysłowego wolę rzemieślnicze muszę wogule dodać że pochodzę z rodziny o bardzo głęboko zakożenionej tradycji rzemiosła muj ojciec jest rzeźnikiem z zawodu dziedek był pradziadek i podobno tak od 6 czy 7 pokoleń za niedługo wogule ojciec przyjeżdża(pracuje w Angli przy rozbiorze mięsa) i zabieramy sie za robienie kiełbaski heh zobaczymy co z tego wyjdzie dopiero co skończyłem szkołe pozatym wybieram się właśnie na studia dzienne no i podejrzewam że nie zagrzeje w rzadnym zakładzie miejsca na dobre ostatnio pracowałem na nastrzyku w jednym z większych zakładów ale polecieli sobie ze mną w kulki no i zrezygnowałem chcieli żebym pracował 7 dni w tygodniu bez umowy o pracę a jak się pytałem kiedy ją...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=520


Temat: 11 Houlliera, 11 Beniteza
Ja kuba prepraszam za moja polski ale ja spodkac polska ktora pracowac tutaj przy rozbiorze miesa w meczester jeden rok i one tak wlasnie mowic np. " ...u nich tam w polska pada desc " To ja pomyslec skoro ja byc tutaj 15 lat to jestem dziwak bo ja mowie dobrze a moj dziadek (sp) ktory walczyl za anglie w wojnie drugiej zreszta (nie wspomne o mamie ktora jest z polskiej rodziny z tradycjami ), zabilli by mnie ksiazkami od polskiego gdyby ja tak mowic. Mam nowych idoli -new comers polski robotnik(szczegolnie kobitki) ktore zapomniec mowa. ja...
Źródło: fcliverpool.pl/forum/index.php?showtopic=35


Temat: BARF w kostkach
...mięsnego, co BARF, lecz nie zawiera warzyw, owoców i oleju. Mieszankę tą można podać bezpośrednio po rozmrożeniu (NIE GOTOWAĆ), lub jako dodatek. Nasze produkty nie zawierają żadnych konserwantów, barwników i ulepszaczy smaku i zapachu, ani żadnych substancji uzależniających. Nasze karmy są produkowane wyłącznie z polskiego surowca, z wyselekcjonowanych ubojni i zakładów mięsnych, o wysokim standardzie i higienie uboju i rozbiorze mięsa, posiadających oczywiście uprawnienia unijne i sprawdzonych jako najlepszych eksporterów mięsa wolowego i cielęcego do innych krajów Unii Europejskiej. Surowiec odbieramy zaraz po uboju i badaniach weterynaryjnych. Jest to dla nas bardzo ważne aby surowiec był jak najwyższej jakości. Warzywa i owoce mamy prosto z pola od rolników z którymi nawiązaliśmy współprace. Produkty zaraz po produkcji są szokowo...
Źródło: ysolom.fora.pl/a/a,1112.html


Temat: Skojarzenia
rozbior miesa - kobieta sciaga skorzany plaszcz
Źródło: forumkobiet.fora.pl/a/a,173.html


Temat: Skojarzenia
rzeznia- rozbior miesa
Źródło: forumkobiet.fora.pl/a/a,173.html